Tip 1: Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel hij eet
Je baby is geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging (het gevoel van vol zitten). Hij voelt daarmee zelf heel goed aan wanneer hij genoeg heeft gehad. Als jij je kindje eten opdringt, eet hij misschien te veel. Als hij vaak te veel eet kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien leert je kind af om te luisteren naar zijn gevoel van vol zitten als je het eten opdringt. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht. Straf je kind dan ook niet als hij zijn gezonde eten niet opeet. Straf kan er bovendien voor zorgen dat je kindje een negatief gevoel koppelt aan gezond eten. Oftewel: het bordje hoeft niet leeg.

Maak je geen zorgen als je kind een keer of een poosje wat slechter eet. Blijf gewoon proberen.En bedenk dat een kind dat groeit en levendig is, genoeg binnen krijgt. Ben je er toch niet gerust op, bespreek je zorgen dan op het consultatiebureau.

Tip 2: Zorg voor vaste eet- en drinkmomenten
Voor wat oudere baby’s is het goed om toe te werken naar vaste eetmomenten, bijvoorbeeld: ontbijt – tussendoormoment – lunch – tussendoormoment – warme maaltijd. Vaste momenten leren je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken.

Plan de tussendoormomenten niet vlak voor een maaltijd. En geef niet meer dan 4 keer wat tussendoor. Dat is slecht voor de tanden en kan de trek in de hoofdmaaltijden verstoren. Zorg ook dat je op tijd eet, en niet als het eigenlijk tijd is voor een dutje of om te gaan slapen. Als je kind te moe is, heeft hij geen aandacht en geen trek meer.

Tip 3: Eet gezellig aan tafel
Voor kinderen die nog aan veel nieuwe smaken moeten wennen zijn rust, sfeer en aandacht extra belangrijk. Eet daarom samen aan tafel zodra je kind hapjes gaat eten. Ook is het belangrijk dat hij jou met smaak ziet eten, dat maakt het voor hem aantrekkelijker om nieuwe smaken te proberen.

Aan tafel eten leert je kind bovendien: nu is het tijd om iets te eten. Probeer de nadruk niet te veel te leggen op het ‘moeten eten’. Maak er een gezellig moment van. Ga je van tafel, dan is dat eetmoment voorbij. Heeft je kindje niks of weinig gegeten? Prima. Ruim de tafel gewoon af. Geef niet iets extra’s tussendoor, want dan vergaat de honger voor het volgende eetmoment. Bovendien houd je het slechte eten tijdens ‘de maaltijd’ in stand als je kind er op rekent dat hij iets anders krijgt. Wacht daarom tot het volgende eetmoment. En morgen is er weer een dag!

Tip 4: Geef het goede voorbeeld
Je kind kijkt naar wat jij eet en wanneer jij eet. En wil dat na-apen. Neem je bijvoorbeeld regelmatig fruit en tomaatjes tussendoor, dan wil je kind dat ook. Maar ook ongezond gedrag zal hij willen na-apen: als je bijvoorbeeld zelf de hele dag door eet, zal je kindje dat straks ook willen. Hij ziet jou eten, dus waarom mag hij dat niet? Laat zien dat je gezond eten belangrijk vindt, dan wordt dat gewoon voor je kind. Gezonde eetgewoonten van het kind beginnen bij een gezond voorbeeld.

Tip 5: Eten is geen troost of beloning
Leer je dat wel aan, dan zal je kind later zichzelf misschien ook troosten of belonen met eten. En dat kan weer leiden tot overgewicht. Speel of dans liever even met je kind, lees een boekje, zing een liedje. En een knuffel werkt altijd. Beloon je kind ook niet met ander eten als hij zijn groente opeet. Je kindje kan dan gaan denken dat groenten eigenlijk niet lekker zijn.

Tip 6: Uit die tv!
Televisiegeluid leidt erg af, dat geldt voor volwassenen, maar nog meer voor kinderen. Eet zelf met aandacht en geef je kind aandacht als hij eet. Overigens een boekje lezen, de krant lezen, een spelletje doen, je mobiele telefoon, laptop… ze zijn niet uitgenodigd voor het eten.