Systemische opstellingen

Familieopstellingen

Systemische coaching (Familieopstellingen)

Soms lijkt het wel, of je met een onzichtbaar elastiekje aan je rug vast zit, waardoor je constant terugvalt in oude patronen. Alsof je in het zwembad op de duikplank staat met je voeten al over de rand: klaar om te springen en toch weer met de trap naar beneden gaat.

Het kan zijn dat je bewust en onbewust nog sterk verbonden bent met je gezin van herkomst. Denk maar eens aan de tegeltjes en wijsheden die je van huis uit hebt meegekregen. Deze verbondenheid kan er voor zorgen dat je oude patronen herhaalt.

In je gezin van herkomst ben je onderdeel van een systeem. Eigenlijk zijn we de hele dag door onderdeel van een systeem, zoals je huidige gezin/relatie, je collega’s op het werk, of de teamleden op de sportvereniging. Hoe je in andere systemen bewust en onbewust functioneert, heeft vaak te maken met de invloed van jouw gezin van herkomst.

Bij Systemische coaching kijken we samen naar je plek, naar je gemis en verlangen, naar de ordening en naar de juiste balans in jouw gezin van herkomst, dit kunnen we doen met behulp van poppetjes, steentjes, of vloerankers.

Hierdoor krijg je inzichten en ontstaat er bewustwording, waardoor je uit oude patronen kunt stappen en kunt kiezen voor nieuw en ander gedrag. In mijn coaching ga ik zorgvuldig en met respect te werk.

Wat kan Systemische coaching je opleveren:

  • Bewustwording van de invloed van je gezin van herkomst op je dagelijkse leven;
  • Het kunnen doorbreken van oude patronen;
  • Loslaten van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel;
  • In je kracht staan en in actie komen;
  • Herstellen van de balans in geven en nemen.

Systemisch coachen werkt heel fijn bij pubers en jong volwassenen

Wat is een familieopstelling?

Met een opstelling krijgt je snel en concreet zicht op wat er werkelijk speelt en verkrijg je inzicht in wat je zelf kan bijdragen aan een oplossing. Een familieopstelling is een manier om te kijken hoe de dynamiek werkt in het gezin waar je opgroeide en wat je daarvan meeneemt in het leven.

Een opstelling helpt bij het herkennen van hardnekkige patronen en om heftige emoties te begrijpen die niet logisch zijn in het ‘hier & nu’.
Veel problematisch gedrag van ouders en kinderen is een symptoom van wat er in het gezin in de onderstroom speelt. Door naar die dynamiek te kijken komt er weer ruimte voor iedereen om zich verder te ontwikkelen. Opstellingen zijn een vorm van systemisch werken, waarbij je als deelnemer een innerlijk beeld letterlijk neerzet in de ruimte. Dat doe je door personen te kiezen die staan voor mensen uit je omgeving, gezin van herkomst, maar ook zaken als een emotie of een land kun je opstellen.
Door dit innerlijke beeld buiten jezelf neer te zetten kun je er van een afstand naar kijken. Je bent als het ware even de vis die het water wél kan verlaten. Een opstelling geeft vaak diepgaand inzicht en leidt tot oplossingen voor zaken waar eerder geen grip op leek te zijn.

Gezin als systeem

Wij mensen leven in systemen. Een systeem is bijvoorbeeld het gezin, de familie, school of het werk. Als een kind wordt geboren, is het afhankelijk van het gezin als systeem. Kinderen ervaren het systeem als houvast en zijn daardoor zeer gevoelig voor conflicten in het gezin en veranderingen in het systeem zoals een scheiding, overlijden, emigratie of ziekte. Kinderen kunnen onbedoeld en onbewust hierdoor worden beïnvloed. Het kan de oorsprong zijn van bepaalde hardnekkige problemen of heftige emoties die je niet kan verklaren. Deze problemen kunnen zowel bij ouders spelen als bij kinderen. Ouders zijn immers zelf ook kinderen geweest die gevoelens van hun (voor)ouders weer hebben kunnen meegenomen. Ze nemen de schuld op zich of verinnerlijken de onopgeloste conflicten van de vorige generaties en raken hierdoor uit balans.

Door een familieopstelling kan je weer aan een toekomst bouwen waarin iedereen weer tot zijn recht komt. Van belang is dat de kinderen zich aan beide ouders kunnen blijven ontwikkelen. Familie duurt immers een mensenleven lang. Je krijgt inzicht in wat er in jouw situatie speelt en je krijgt handvatten om de regie in jouw leven te nemen.