Met je ogen bewegen tot het weg is
Je bent hier gekomen omdat je last hebt van iets vervelends dat je hebt meegemaakt. Dat kan een ongeluk zijn, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars. Misschien is het één keer gebeurd, maar het kan ook maanden, zelf jaren hebben geduurd.
Door zo’n vervelende gebeurtenis kun je je anders voelen. Wat er gebeurd is, blijft maar al seen film terugkomen in je hoofd. Of je hebt nergens zin meer in of je kunt niet goed meer slapen. Maar het kan ook zijn dat je snel boos wordt of je niet meer kunt concentreren.

Met je ogen bewegen tot het weg is
Veel kinderen vinden het raar dat ze opeens anders reageren. Maar dat komt allemaal door die gebeurtenis. En door dat rotgevoel en die nare gedachten die er steeds bij horen.
Gelukkig is daar snel iets aan te doen. Met EMDR.

Snel klaar
EMDR is een behandeling speciaal voor kinderen zoals jij. Daarvoor ga je naar een therapeut. Dat is een mevrouw of een mijnheer die je helpt zodat je je straks weer fijn voelt. EMDR wertk goed, dat weten we. Hoe snel het helpt, dat verschilt. Als je één keer iets hebt meegemaakt, ben je meestal sneller klaar dan een kind dat langer tijd is bedreigd of lastig gevallen. Dat is logisch. Maar ook dan kan EMDR goed helpen. Veel kinderen zeggen achteraf dat het ook leuk is om te doen.

Tim 12 jaar:
“Ik voel me helemaal beter” Ik slaap weer goed, ik heb weer zin in dingen en ben weer vrolijk”. De oogbewegingen vond ik ook leuk om te doen, wel lachen. Echt geen saaie boel”.

Wat kies jij?
Hoe gaat zo’n behandeling? Eerst zal de therapeut vragen om te vertellen wat er gebeurd is. En dan om het verhaal stil te zetten op het ‘plaatje’ dat je nu nog altijd het akeligst vindt. De therapeut kan ook vragen om het plaatje te tekenen.
Samen ga je dan aan de slag om te zorgen dat je het niet meer naar vindt om aan dat moment te denken. Dat gaat zo: jij concentreert op het plaatje in je hoofd (of de tekening) en op wat je daar nu bij denkt en voelt. Tegelijkertijd doe je iets heel anders:
je luistert naar tikjes via een koptelefoon en je volgt met je ogen de vingers van de therapeut, die voor je gezicht heen en weer bewegen.

Sophie, 9 jaar:
“De eerste keer dacht ik zou het wel helpen? Maar de tweede keer wist ik het zeker, want ik had een heel fijn en veilig gevoel. Ik durf nu bijna weer alles en daar ben ik heel blij mee”.

Kriebels
Tussendoor vraagt de therapeut telkens: “ Wat merk je ?” of “Wat gebeurt er nu?” Soms zie je beelden voor je van de gebeurtenis. Of je moet opeens ergens anders aan denken, bijvoorbeeld dat het jouw schuld is. Ook kun je je er bang, boos of verdrietig door voelen. Of je merkt dat er van alles gebeurt in je lichaam: kriebel in je keel of pijn in je buik bijvoorbeeld. Dat vertel je dan. En wanneer je niets meer voelt, zeg je dat gewoon.
De behandeling gaat net zo lang door totdat je naar het plaatje in je hoofd of de tekening kunt kijken, zonder het vervelend te vinden. Dat is wat we willen. Ook de andere problemen waarvoor je komt, kunnen verminderen of zelf helemaal verdwijnen.