Paul (17) heeft faalangst en stress en moet examen doen

, , ,

Paul heeft faalangst. Hij heeft dat eigenlijk altijd wel een beetje gehad, hij voelt zich altijd wel een beetje onzeker, maar hij zit nu in de examenklas van de MAVO en is voor elke toets heel erg onzeker. Zo onzeker dat hij soms helemaal dichtslaat en niet meer bij de informatie kan komen die hij wel geleerd heeft.
Hij heeft hierdoor heel veel last van stress en is bang om te falen.
Hij snapt niet wat er met hem gebeurt maar is bang dat hij daardoor zijn eindexamen niet gaat halen.
In eerste instantie gaan we kijken naar wanneer, waar, hoe hij last heeft van stress en faalangst. Daarna gaan we onderzoeken wanneer de eerste keer was toen de eerste stress ervoor zorgde dat hij zijn toetsen niet goed kon maken.
Paul krijgt tips mee en oefeningen die hij kan inzetten bij het maken van een toets. Die tips zorgen ervoor dat hij rustiger, meer gefocussed en vol zelfvertrouwen aan een toets kan beginnen.
Daarnaast kan door middel van een speciale techniek (EMDR), Paul in contact komen met de emotie die gekoppeld is aan de stress en de faalangst, want die zit diep vastgeworteld ligt in zijn lichaam. Zijn lichaam reageert en hij heeft het niet onder controle. Door deze techniek in te zetten, kun je ervoor zorgen dat de lading op de emotie verminderd wordt.
Kijken hoe Paul in de toekomst om kan gaan met moeilijke situaties die stress opleveren (dus niet alleen eind-examen, maar bijvoorbeeld ook een sollicitatie of afrijden), het onderzoeken en benoemen van Pauls kwaliteiten en weten wie hij is, zorgt ervoor dat Paul al na 5 keer zelfbewust, zonder last van faalangst en stress zijn leven weer kan oppakken.

 
Vaardigheden

Gepubliceerd op

oktober 19, 2014