Artikelen geschreven door Margriet
PublicatiesGeschreven door Margriet
Margriet deelt haar ervaring regelmatig via de artikelen die ze schrijft voor diverse vakbladen zoals Kinderwijs en Gifted, een vakblad over hoogbegaafdheid bij kinderen en pubers.
Het onderzoeken van vroegkinderlijk trauma
Hoe de prenatale periode, de geboorte en ervaringen in het eerste levensjaar het gedrag van hoogbegaafde kinderen kunnen beïnvloeden.
Out of the box: anders denken
Zestig procent van de ouders is negatief over de toepassing van passend onderwijs, blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs.
Versnellen, of toch niet?
Om potentieel (hoog) begaafde kinderen (IQ van 130 of meer) vroegtijdig te herkennen werd lange tijd gekeken naar oudere kinderen op de basisschool.
Mogen zijn wie je bent
Faalangst, stress en fixed mindset bij hoog-begaafdheid
Stress en faalangst komen regelmatig voor bij hoog-begaafde kinderen. Zij leggen de lat vaak hoog en voelen zich veelvuldig afgewezen.
Een andere manier van waarnemen
Autisme is een andere manier van waarnemen. Het is een onzichtbare stoornis die invloed heeft op het kunnen begrijpen wat een ander denkt en voelt..
Out of the box: anders denken
Zestig procent van de ouders is negatief over de toepassing van passend onderwijs, blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs. Volgens de organisatie vallen te veel kinderen buiten de boot en is het systeem toe aan grondige verbeteringen (Trouw, 16 juni 2020).
Hoogbegaafd, hooggevoelig en niet naar school willen…
In het vorige artikel is beschreven hoe ik allereerst aan de slag ben gegaan met de ouders door middel van het opstellen van de gezinssituatie en het probleem: de enorme boosheid. Door de opstellingen werden de ouders zich bewust van hun blinde vlekken.
Zorgvuldig kijken en afwegen
Het kan gebeuren dat de kinder- en jeugdtherapeut zich na de intake afvraagt: Kan ik daadwerkelijk iets voor dit kind en zijn ouders betekenen?
Systemisch werken met kinderen
In mijn vorige artikelen heb ik geschreven hoe een kindertherapeut nog beter maatwerk aan kan bieden als zij kan samenwerken met anderen. In dit artikel beschrijf ik de samenwerking met systemisch therapeuten.
Verbinden met pubers
Als een kind in de puberteit komt, komt het ouderschap ook in een fase van volwassen worden. Ouders kunnen onzeker raken in hun rol als ouders.
Ga eens lekker niksen
Ouders weten niet meer hoe ze zich moeten vervelen, volgens deskundigen. Hun kinderen leren op hun beurt ook niet hoe ze moeten “niksen”.
Elke case is anders
Het vak van de kindertherapeut wordt steeds gecompliceerder doordat het regelmatig voorkomt dat je te maken krijgt met officiële hulpverlenings-instanties zoals SAVE, Veilig Thuis en wijkteams van de gemeente.
Versterken door samenwerken en verbinden
Soms kunnen kinderen door emotionele factoren zoals een echtscheiding, pestproblematiek, rouw- en trauma verwerking niet goed tot leren komen. Het kan ook zijn dat deze factoren leerproblemen camoufleren.
Versterken door samenwerken
Het vak van de kindertherapeut is aan het veranderen. De hulpvragen lijken complexer te worden, waardoor er meer van de hulpverlener wordt gevraagd. Ook de zorgverzekeraars stellen steeds hogere eisen, om zo de kwaliteit van de zorg te garanderen.
Contact
TELEFOON
06-12049955
Locatie
Gezondheidscentrum De Bosrand (kamer 21)
Arnhemsebovenweg 285 s, 3971 MH Driebergen