Mijn Specialisatie

Familie opstellingen
Boek een intakegesprek
Over

Familie opstellingen

Een familieopstelling is een manier van werken, waarbij wordt gekeken naar de manier waarop de dynamiek werkt in het gezin waar je opgroeide en wat je daarvan meeneemt in het leven. Een opstelling helpt bij het herkennen van hardnekkige patronen en leert ons om heftige emoties te begrijpen die niet logisch zijn in het ‘hier & nu’.

Door als het ware een innerlijk beeld buiten jezelf neer te zetten, kun je er van een afstand naar kijken. Een opstelling geeft op die manier vaak een diepgaand inzicht in jezelf en leidt tot oplossingen voor zaken waar eerder geen grip op leek te zijn. Veel problematisch gedrag van ouders en kinderen is symptomatisch voor wat er speelt in onderstroom van het gezin. Door te kijken naar de dynamiek komt er weer ruimte voor iedereen om zich verder te ontwikkelen.

Stel, je krijgt een kind in de praktijk omdat hij extreem boos en agressief gedrag laat zien. Je gaat met het kind aan de slag en je constateert weliswaar dat de boosheid minder wordt, maar je merkt ook dat het niet helemaal verdwijnt. Er lijkt dus meer aan de hand, iets dat de boosheid in stand houdt. Dit kan heel goed onbewust zijn.

Onbewuste gevoelens kunnen zichtbaar worden gemaakt als je werkt met een familieopstelling. In zo’n opstelling kun je via waarneming onderzoeken of een persoon resoneert op onverwerkte gevoelens of zich er, uit loyaliteit naar het familiesysteem, zelfs mee identificeert. Werken met een familieopstelling geeft dus inzicht in wat er op een diepere laag speelt bij het kind en de ouders.
Dit inzicht maakt het mogelijk concrete oplossingen en handvatten aan te reiken, zodat problemen zelfstandig kunnen worden opgelost.

Ik werk graag samen met andere systemische professionals, zoals Ingrid Dykstra (bekend van de boeken ‘Kind en familielot’ en ‘Familieopstellingen met kinderen en jongeren’). Daarnaast werk ik veel samen met Edwin Boekestijn, een systeemcoach die door Ingrid is opgeleid. Bij systemisch werken kun je ervoor kiezen alleen met ouders te gaan werken, waarbij je de zorgvraag van het kind centraal stelt. Daarnaast kun je ook werken met het kind (of kinderen) en de ouders samen. In dit laatste geval hoeven de kinderen niets te doen; ze mogen bij de opstelling blijven, maar ze mogen ook gaan spelen in de ruimte of naar buiten gaan.

Nieuw:

Praktijk opstellingen samen met Aspassia

Margriet organiseert in haar praktijk opstellingen samen met Aspassia. Ze werken samen een hulpvraag uit. Beiden hebben jarenlange ervaring in systemisch opstellen en hebben hiervoor opleidingen gevolgd, zoals de opleiding kind en jongeren systemisch werken bij Ingrid Dykstra.

Aspassia Yocarini (64 jaar) begeleidt vanaf 2000 familieopstellingen, zowel individueel als met een groep representanten. Een opstelling is te combineren met een coachingstraject op maat.
Voorafgaand heeft ze veel opleidingen en cursussen gevolgd gericht over systemisch werk. Haar achtergrond is leerkracht speciaal onderwijs en begeleider van leerkrachten. Vanuit dit werk is haar passie ontstaan om kinderen/jongeren te helpen, die gedrag laten zien waar de omgeving geen antwoord op heeft. 

 Margriet Schouten (61 jaar)  begeleidt al 15 jaar kinderen, pubers, jong volwassenen. Zij is integratief jeugdtherapeute en systemisch oudercoach. Ze heeft de opleiding familieopstellingen met kinderen bij Ingrid Dykstra gevolgd en de basis bij ULNP.

Door zichtbaar te maken wat in het familiesysteem nog niet is opgelost, geeft ze de ouders en het kind/jongere handvatten om de zorg rondom het probleem op te lossen.

Data:

Dinsdag 28 maart
Dinsdag 18 april
Dinsdag 25 april

 

Ja, ik heb interesse in een familieopstelling met Aspassia:

Mijn voorkeursdatum is

Aspassia:
E-mail: a.yocarini@gmail.com
Tel. 06-15156899

Margriet:
E-mail: info@kinderpraktijk-margriet.nl
Tel. 06-12049955

Ik ben aangesloten bij:
j

Artikelen

Geschreven door Margriet

Margriet deelt haar ervaring regelmatig via de artikelen die ze schrijft voor diverse vakbladen zoalsKinderwijs en Gifted, een vakblad over hoogbegaafdheid bij kinderen en pubers.

Extra ondersteuning bij basisonveiligheid

Onderpresteren komt vaak voor bij hoogbegaafde (hb) leerlingen.

Hoogbegaafde puber: van overlevingsstrategie naar voelen?

De coronatijd met de lockdown vraagt momenteel veel van pubers. Ze hebben het extra zwaar te verduren..

Het onderzoeken van vroegkinderlijk trauma

Hoe de prenatale periode, de geboorte en ervaringen in het eerste levensjaar het gedrag van hoogbegaafde kinderen kunnen beïnvloeden.

Contact

TELEFOON

06-12049955

Locatie

Gezondheidscentrum De Bosrand (kamer 21)
Arnhemsebovenweg 285 s, 3971 MH Driebergen

K.v.K. nr:

54699991

Aangesloten bij

Kinderpraktijk Margriet is Registercounsellor ABvC® en is aangesloten bij de SCAG en geregistreerd bij SKJ, ABvC, RBCZ / TCZ.

AGB:

AGB code van Kinderpraktijk Margriet als zorgprofessional is op te vragen bij de praktijk.

Vragen of Intakegesprek?