Mijn Specialisatie

Hoogbegaafdheid
Boek een intakegesprek
Over

Hoogbegaafdheid

In de loop der jaren is er veel gebeurd op het gebied van hoogbegaafdheid. Zo wordt er tegenwoordig bijvoorbeeld vanuit gegaan dat hoogbegaafdheid meer is dan het hebben van een hoge intelligentie. Hoogbegaafdheid is deels erfelijk en deels omgeving gebonden. Erfelijkheid betekent dat de kans groot dat in een gezin meer personen (kinderen, ouders) hoogbegaafd zijn, wat overigens geen garantie is dat die hoogbegaafdheid ook tot uiting komt.

Daarnaast zijn omgeving factoren belangrijke spelers bij het tot bloei komen van hoogbegaafdheid
Het ontwikkelingsprofiel van hoogbegaafde kinderen kan disharmonisch zijn. Het verschil tussen hun performale vermogen (‘doe-dingen’) en verbale vermogen (alles dat met taal te maken heeft) kan disharmonisch zijn. Hoogebegaafde kinderen ontwikkelen zich meestal anders dan normaal begaafde kinderen en hebben vaak een ontwikkelingsvoorsprong. Ze proberen zich aan te passen aan de omgeving, waardoor belangrijke ontwikkelingstaken onder druk komen te staan.

Voorbeelden hiervan zijn dat deze kinderen moeilijk aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten, het lastig vinden om vriendschappen aan te gaan, problemen hebben met de ontwikkeling van hun sociale identiteit en het zelfbeeld. Hoogbegaafdheid kan hierdoor andere problemen veroorzaken, zoals leerproblemen, werkhoudingsproblemen, gedragsproblemen en problemen in de sociale omgang. De kans bestaat ook dat een kind faalangst ontwikkelt. Het is dan ook van groot belang is dat er goed wordt gekeken naar de mogelijkheden van het kind, zodat een ontwikkelingsachterstand wordt voorkomen.

Om hoogbegaafdheid vast te stellen zijn er verschillende onderzoeken. Over het algemeen zullen hiervoor de WPPSI-III test of de WISC III-test worden gebruikt, waaruit een bepaald IQ naar voren komt. Bij een IQ van 130 of hoger spreekt met van hoog intelligentie. Er zal ook een diagnostisch gesprek plaatsvinden met ouders, de omgeving (leerkracht) en het kind.

Hoogbegaafdheid & Hoog Sensitiviteit

Hoog sensitieve / hoogbegaafde kinderen hebben een grote behoefte aan veilige en stabiele relaties met mensen. Voelen ze zich veilig, dan geven ze zich helemaal. Heb je een neiging tot plagen, of ben je erg kritisch, dan bewaren ze afstand. Hoog sensitieve/hoogbegaafde kinderen zijn ook vaak perfectionistisch. Ze hebben een duidelijk beeld in hun hoofd van wat ze willen of wat ze (moeten) kunnen. Sommige kinderen weten vooraf al dat een dergelijk resultaat niet haalbaar is en beginnen er niet eens aan. Andere kinderen proberen het toch en zetten door, maar ervaren dat het resultaat lang niet is wat het had moeten zijn. Dit kan leiden tot faalangst.

Ik ben aangesloten bij:
j

Artikelen

Geschreven door Margriet

Margriet deelt haar ervaring regelmatig via de artikelen die ze schrijft voor diverse vakbladen zoalsKinderwijs en Gifted, een vakblad over hoogbegaafdheid bij kinderen en pubers.

Versnellen, of toch niet?

Om potentieel (hoog) begaafde kinderen (IQ van 130 of meer) vroegtijdig te herkennen werd lange tijd gekeken naar oudere kinderen op de basisschool.

Mogen zijn wie je bent

Het zou voor ieder mens, groot of klein, moeten gelden. In de praktijk blijkt echter dat dit op veel scholen momenteel bijna niet haalbaar is.

Faalangst, stress en fixed mindset bij hoog-begaafdheid

Stress en faalangst komen regelmatig voor bij hoog-begaafde kinderen. Zij leggen de lat vaak hoog en voelen zich veelvuldig afgewezen.

Een andere manier van waarnemen

Autisme is een andere manier van waarnemen. Het is een onzichtbare stoornis die invloed heeft op het kunnen begrijpen wat een ander denkt en voelt..

Contact

TELEFOON

06-12049955

Locatie

Gezondheidscentrum De Bosrand (kamer 21)
Arnhemsebovenweg 285 s, 3971 MH Driebergen

K.v.K. nr:

54699991

ABvC® nr:

117808/REG.

Vragen of Intakegesprek?