Ezra (19) heeft moeite met eten

Ezra wil eigenlijk niet komen. Haar ouders maken zich erge zorgen omdat ze merken dat ze steeds minder eet en ook afvalt. Maar Ezra vindt dat er helemaal niets aan de hand is, ze heeft het laatste jaar helemaal niet zo’n honger.
Omdat ouders Ezra aanmelden, moet ik hun helaas vertellen dat ik haar alleen kan coachen als ze zelf ook wil komen. Ezra wil na een tijdje er over nagedacht te hebben, wel een keertje gewoon komen praten. We praten over alles en nog wat en het blijkt dat Ezra erg onzeker is over haar uiterlijk. Ze heeft een donkere huidskleur en voelt dat ze niet gerecepteerd wordt door haar klasgenoten. Ze heeft weinig vriendinnen.

We besluiten toch een paar keer gewoon samen te praten, maar vooral over haar onzekerheid en eenzaamheid. We gaan kijken hoe haar zelfbeeld is en wat haar kwaliteiten zijn. Op deze manier en met oefeningen om meer in je kracht te komen staan, verandert Ezra: ze voelt zich zekerder, pakt meer het initiatief  en praat ook weer met haar ouders. Daardoor komen ouders weer in contact met Ezra en komt het onderwerp eten aan de orde. Nu is het tijd om ook hier naar te kijken.

Achter het eetprobleem zit een hele nare ervaring, namelijk de afwijzing van haar eerste vriendje zonder een goede reden. Hierdoor is Ezra zo geraakt, dat ze de beslissing had genomen dat het uitmaken komt door haar zelf: zij was kennelijk niet mooi, slank en goed genoeg. Daarom besloot zij dat om dit in de toekomst te voorkomen, het belangrijk zou zijn om dat aan haar zelf te veranderen. Door gesprekken, visualisatie en EMDR kan zij haar diepe overtuiging loslaten en komt zij erachter dat ze goed is zoals ze is, een mooi mens die liefde mag ontvangen en geven. Ezra ziet in dat de juiste dingen eten nodig is om gezond te blijven. Ze wil wel slank blijven, maar ziet in dat ze nu toch wel erg mager is. Samen maken we een lijstje wat je minimaal moet eten en gaat ze hiermee aan de slag.
Ezra komt daardoor ook letterlijk beter in haar kracht en ziet de toekomst weer optimistisch tegemoet. Ouders zijn blij met deze verandering.

 
Vaardigheden

Gepubliceerd op

oktober 9, 2014